2012/03/15

Pin up make up(my version)

“I don't understand how a woman can leave the house without fixing herself up a little - if only out of politeness. And then, you never know, maybe that's the day she has a date with destiny. And it's best to be as pretty as possible for destiny.”












Kaže legendarna Coco Chanel, kažem i ja.  Naravno...bez pretjerivanja i u skladu sa svakom situacijom...a i raspoloženjem. Treba imati na pameti da se uvijek sređujemo samo za sebe, jer današnji dečki više manje vole prirodniju ljepotu ohne make up(ili bolje rečeno onu koja samo izgleda prirodno)...:)

Odlučila sam se za prezentaciju već sto puta viđenog i rađenog tutoriala zato jer mi je to više-manje svakodnevnica. Mnoge djevojke me često pitaju o šminkanju  i zatraže pokoji savjet. Eto, da ne ponavljam, vec sto puta rečeno; ovo su moji make up zakoni. Nekima vrlo vjerovatno odgovaraju domaći, pomalo laički objašnjeni tutoriali, nego istraživanje po netu. Uostalom, da detaljnije, a opet jednostavno objasnim svoju verziju i finte koje se često preskaču, a znače mnogo uz proizvode koje koristim.
Ukratko cu objasniti par primjera vintage/pin up šminkanja(specifican za 40-50-60's). Pin up make up je „evergreen“  i s njim skoro pa ni jedna žena ne može fulat...naravno, vježbom će sama sebi prilagoditi stavljanje tuša, ruža...itd. Daje profinjen i elegantan, a s druge strane sviježi „look“.
Bazira se na porculanskom, mat tenu, rumenilu, crnom eyelineru i crvenom ružu. No, ja za svakodnevne situacije volim ubaciti narančasti i ružičasti ruž. Također treba obratiti pažnju na obrve i treba ih prilagoditi svom prirodnom luku, boji kose. Ja sam osobno fan ublaženih „Vampira“ i „zlih“ obrva i opcenito imam, ajmo reć, fetiš na lijepo oblikovane obrve i pogled ispod obrva...:)
Klasični pin up make up mora bit mat, znači odbacite bronzere, sljokice na licu i obrazima...itd. Fan sam ovakvog načina sminkanja vec skoro 8 godina...imala sam i ja svoje „vrana“ faze, no jednostavno sam prihvatila da mi takav način make upa najviše odgovara. Već godinama kupujem  istu šminku i imam par proizvoda koje štujem. 


Dakle...

Za pocetak stavite podlogu i korektor. Prije početka stavite kremu koja odgovara vašoj koži, a da nije premasna i obavezno kremicu za oči – ja preporučam Nivea Aqua ili Vichy Myokine. Ako imate problema s podočnjacima ili ste tulumarili pa ste ko rakun...(što je cesto u mojem slucaju -.-) - Garnier Eye roll on je taj koji brzo sredi stvar (ja ga držim u hladnjaku za još bolji učinak :))
Što se podloge tiče koristim Vichy, medicinski puder "Dermablend" nijansa Opal, a ponekad stavim i pan stik „True Beige“ od Max Factora. Odličan je ako izbije neki pristić ili podočnjaci. Puder mozete kupiti u ljekarnama cca oko 140kn. Što se tiče pudera, to svatko sebi sam bira, tako da..."Dermablend" ne bih preporučila za masnu kožu. Koristim i "Normaderm" (cca 140kn) laganu toniranu emulzija od Vichya koji je odlican za vruće dane i svakodnevnicu, također najsvijetlija nijansa "Opal". U mojoj kolekciji je i srednje jak Ilamasque Skin Base (03) (Ilamasque 250kn) koji sam nedavno otkrila uz pomoć pristupačnih i dragih vizažistica u Ilamasque dućanu (jednostavno sam željela isprobati nešto njihovo, pa sam spojila ugodno s korisnim, kad više manje raznobojnu šminku ne koristim) - odličan i za dane i za večeri, mirisni tekući puder s azijskim melemima. Preporučam stavljanje tekućeg pudera na način tapkanja spužvicom. Više je higijenski i pravilnije se  nanosi. 
Nakon tekućeg pudera stavimo puder u kamenu za klasičan mat izgled. Koristim Manhattan „Soft Compact Powder“ u kamenu (nijansa „Transparent „...dakle najsvijetlija). Kad nanosite tapkajte ili nanesite velikim kabuki kistem. Rumenilo je obavezno. Stavljam Max Factor „Classic Pink“ blush na jagodice koje kasnije ublažim Maybelline blushom nijansa „Rosewood“. Ja imam blago ružičasti, svijetli ten, blond/strawberry blonde sam tako da sebi biram najsvijetlije nijanse. Jako je bitno da odaberete sebi kompatibilnu nijansu. Nemojte forsirati svijetli ten ako vam ne ide...ni pretaman. 





Nakon podloge prelazim na oči. (Prilažem i par fotografija, svojih ruku djelo) Prije stavljanja make upa na oči takoder stavim podlogu, jednaku kao i na lice, samo u blažoj količini. Nakon stavljanja podloge nanesem sjenilo – bijelo ili boje šampanjca. Ja koristim Manhattan „White Satin“ jer volim lagani sedefasti sjaj na očima. Na pregib gornjeg kapka ponekad  nanesem smeđe ili tamno sivo sjenilo Mannhatan „Grey Effects“.  Ja ga nisam koristila u ovom tutorijalu.  Nakon toga slijedi tuš koji daje mačkast izgled. Uz obrve, tuš je cilj „očnog“ pin up make upa.  Koristim ...hmm...mislim da vise od 5godina...Lorealov tuš s gumenom četkicom (Super Liner „Carbon Gloss“). Jednostavan je za nanošenje, dugotrajan, a i cijena je ok. Za mene je to čaroban tuš i s njim nema zezanja. No, svatko ima  svoju tehniku. Osobno volim deblji nanos tuša na očima, no ovisi sad kako kome stoji...imam veće i blago nakošene oči pa si mogu priustiti veci sloj tuša. Iskreno, divim se ljudima koji stavljaju tuš četkicom no ja  imam fintu da nacrtam i ispunim(na slici). Stavila sam dva primjera nanošenja - manje i više uvinutu liniju, osobno vise volim kad je linija jače uvinuta. Nakon bojanja (pazite samo da ne prođete preko crte...) slijedi stavljanje trepavica. Počela sam ih stavljati...hmm...i ne baš tako davno...Nikad ne stavljam cijele trepavice već ih odrežem na pola i zalijepim ih samo u vanjski kut gornjeg kapka. Možete staviti i parcijalne, no ja odrežem klasične. Ako ste se odlučili za stavljanje umjetnih trepavica prije toga obavezno nanesite barem 2 do 3sloja maskare na vlastite trepavice. Nakon stavljanja trepavica potegnite još koji sloj maskare preko svojih i umjetnih da se stope. Na donji kapak nanesite bijelu olovku ili povucite crtu bijelog ili bijelo sedefastog (moj slučaj) sjenila da otvorite pogled. 









Što se obrva tiče – iscrtajte ih olovkom ili sjenilom za obve. Obrve moraju biti barem dvije nijanse tamnije od boje kose, dakle...ako ste plavusa – svijetlo smeđe do smeđe, ako ste crvenokosa – smeđe/svijetlo smeđe ili bakreno/crvenkasto smeđe, ako ste crnka tamno smeđe. Crno baš ne bih preporučila svakome što ovisi o cjelokupnoj kombinaciji i prigodi.  Maili Nurmi a.k.a Vampiri su odlično stajale. Ja osobno koristim Essence olovke – svijetlo smeđu za svaki dan, a za navecer s ful make-upom tamno smeđe.  Postojanost je ok. Kako ih dosta koristim ne isplati mi se često kupovati neke fensi olovke. Bourjois mi takoder ima kvalitetne olovke, ali u zadnje vrijeme nikako da naletim na svoju nijansu u "svom" DMu-u, pa uzmem Essence. Nakon popunjavanja i oblikovanja obrva  ja ih zagladim četkicom na koju sam predhodno nanijela mrvicu običnog laka za kosu.  









Toliko o očima. Oči su ogledalo duše koje posebno sjaje s pin up šminkom. Sljedeći i jednako tako bitan faktor pin up šminke je crveni ruž. Koristim više nijansi. Najdraža mi je intenzivna i klasična crvena mat nijansa od Max Factora(820) ili nijansa 710 L'Oreal (Penelope).  Prije stavljanja ruža bitna je podloga koja je u mom slucaju ista kao i ona na licu...Dakle, blago nanesem Vichy i potapkam puderom u kamenu za fixiranje. Ne koristim nikakve preparate za fiksiranje ruževa jer mi ovakav nacin najbolje funkcionira i drži. Nakon podloge obrubim i ispunim usne crvenom olovkom. Trenutno koristim neku od Alverde. Nešto je tamnija od  boje ruža. Nakon toga nanesem crveni ruž. Poslije nanosenja ruža „poljubite“ papirnatu maramicu da otklonite njegov višak.

Slicno je i s ružičastim i narančastim ružem. U tom slučaju koristim svijetlo ružičastu olovku. Zapravo, moja baca na boju kože. Stavljam je isključivo zato da mi spriječi prelijevanje ruža. Od ružičastih nijansi veliki sam fan L'orealovog Color Riche ruža (nijansa S100 „Satin Pink“) i Clarinsovog Rouge Prodige (nijansa 102 „Paradise Pink“). Clarinse fino traje po par sati i bez olovke. Osobno koristim baby pink nijanse ruževa jer super pašu na bakreno crvenu kosu. Tako da...za crvenokose je to pun pogodak.  Za narančastu verziju odličan mi je Manhattan (nijansa 7 - orange lipstick „ x-treme last & shine“) a preko njega lagano stavim narančasti ruž od S-he (nijansa 050). Nisam neki fan S-he proizvoda(jer mi se brzo skine), ali u kombinaciji s Manhattanom je postojaniji. Zimi više preferiram pink i crvene nijanse. U proljeće krečem u nabavku narančastih nijansi, a vi, ako znate neku dobru i izdržljivu nijansu narančaste, slobodno mi preporučite. 







Prilažem i par slicica navedenog make upa. Zapravo...pin up make up je vrlo jednostavan,. Kad se uhodate postat ce vam svakodnevnica. Odvojim svaki dan cca pola sata za sređivanje...zbog čega, naravno, uvijek i kasnim(a i zato jer uvijek nešto zaboravim pa se vraćam). Prije izlaska cca sat-sat i pol...za make up oko pola sata. To mi je neka vrsta rituala prije izlaska. Pustim glazbu, mozak na pašu i ruka sama radi... meditacija mi baš i ne ide. Čudne smo mi žene...Zapravo, sam ritual šminkanja me podsjeća na nanošenje ratničkih boja prije važne borbe. Mi žene smo suočene sa svakodnevnim borbama. Što se mora, nije teško. Sve u svemu, pin up make up nikako nije sličan ratničkim bojama. Ženama pomaže...da naglase svoje najmočnije oružje - šarm. :)








not finished vs. finished :))


MUA by Ivana a.k.a Greta :)
Vielen dank na pažnji. 



Broj komentara: 16:

  1. Divno!

    Dosta je sličan postupak i kod mene.
    Hug!

    OdgovoriIzbriši
  2. I kod mene :).i ja koristim ovaj Mannhatan puder u kamenu i svidja mi se.

    PS Ubuduce stavljaj vece fotografije :)..Pratim

    OdgovoriIzbriši
  3. hej :) hvaLa puno cure! I na pratnji! Još sam nova u tome pa...;)

    OdgovoriIzbriši
  4. pozdrav!

    jel mi možeš reći molim te čime skidaš šminku i da li koristiš samo te proizvode ili?

    ja sam imala od Deborah prekrasan mat ruž crveni,ali više ga nema u prodaji.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hej :) Hej - pa cuj ti sama mozes sebi prilagoditi proizvode i kozmtiku koja ti odgovara...Deborah je super sminka - imala sam par njihovih proizvoda i dosta su izdržljivi :) Sminku skidam NIVEA VISAGE Aqua Sensation gelom...i tako već godinama.
      Btw. i ovaj klasicni crveni od Max Factora je tesko nac...mrzim kad povuku nesto iz prodaje.

      Izbriši
  5. E ovako ja oči šminkam isto već dosta dugo! Nikuda bez tuša :) Samo ne stavljam umjetne trepavice. Boja kose ti je odlična btw! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. HvaLa za kosu :) bit ce i o farbanju posta...kad dobim inspiracije!

      Izbriši
  6. Ja nekako ne volim pravila, pa uvek stavljam ajlajner na svoj nacin. Kazu klasican look bez senke, eventualno blagi shading, i slicno. Ja volim od tankih do jaaako debelih linija, sa ljubicastom, zelenom, plavom, sivom senkom za oci:D
    A crveni ruz obozavam. Neprevazidjen je. Ovaj dermablend puder mi je prejak, u smislu, tesko se razmazuje, i nema onaj prozirni thin layer preko lica. Ja sam fan concealing-a. Bez tecnog pudera preko celog lica, samo pokrivanje nesavrsenosti. I onako, prirodan sjaj koze, bez preteranog matiranja. Mat koza mi je simbol starije koze. Iako znam da Dita ni mrtva ne bi izasla napolje bez mat pudera, i baze na ocima, da joj slucajno kapci ne izgledaju wet, ja ipak ostajem pri onom mladalackom izgledu:PP
    Divno tebi stoji ovakav look!
    Kisses
    p.s. Pratim!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Cheers :) evo nas i tu!
      Svatko ima svoje tehnike, a kad ih nađe - voila :) ja sam probala s bojama...i ne stoji. Eventualno zlatna, ljubičasta...
      Meni je dermabLend ok jer ga malo stavis i dugo drzi, pa mi je to ok i za novčanik :) E vidis...ja ne volim kod sebe kad "sjajim"...pa je puder u kamenu vecinom uvijek u torbi pogotovo kad izlazim. Također - lutkica! <3

      Izbriši
  7. hvala na odg.
    i još me nešto zanima. baš sam gledala svugdjeee... i nigdje nemogu pronaći sjenilo mat bijele boje ovako slično kao na tvojim slikama, uvijek su neki svjetlucavi ili pre sedefasti ,ovo-ono. to mi je katastrofa. i da, daj molim te tutorijal o kosi,farbanju i tak :)

    i ti tuševi za oči..kistići...više volim tuševe u flomićima ajmo tako reći...ali se jako brzo istroše. a tak su mi dobri! :)
    koji ti koristiš?

    i da, što koristiš za podlogu? podloga ( kao krema) korektor ( ili tekući puder) pa puder u kamenu ili?


    veselim se daljnjim postovima!
    super si! hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. VieLen dank, bude, bude... cim mi dode inspiracija :) ma odluciLa sam napraviti ful detaLjan opis za make up...naravno - moja verzija, ono kaj mi ide :) Podlogu koristim Vichy Miokine za ispod ociju iLi Nivea Aqua. Isto Nivea Aqua kremu kao podLogu...nije mi premasna i pustim da se maLo upije. Dok navecer stavljam Avenie. ALi...ovisi sad s kremama je drugacije, jer svakom drugacije pase. To nemoj gledati po drugima. Za puder sam sve napisaLa kako stavLjam...isto i tuš - ugLavnom...ima od LoreaLa jedan krasan s gumenom cetkicom, ima u svakom DMu. Vidis ja nikad nisam koristila te u obliku flomastera, mada mi se cine skroz funkcionalni i prakticni ze deblje linije. Moze sedefasto sjenilo, ali tek blago sedefasti...sjaj i sedef je ipak vise za 70te :)) Ponekad ni ne stavljam sjenila...tipa za svaki dan - samo matiram kapke tj. stavim podlogu i puder + tuš. Ovo sjenilo je Manhattan, imaju ok kolekciju bijelih i boje šampanjca. Ja sam tu koristila bijelu s blagim sedefom.

      Izbriši
    2. Hej!

      ma ne gledam po drugima,samo se raspitujem a vidim kod tebe da je sve ubiti kako treba tj. jako mi se sviđa :).

      jeste, ovi tuševi u flomićima su zakon i drže dugo ali se jako brzo istroše. Da,da tako i ja si matiram kapke nekada kada nemam sjenila, ali bez sjenila sam si nekako onak sve mi je pusto na očima :D.

      a to sa podlogama ,to je super. Jedna starija žena tj. poznanica mi je rekla da je dobro lice namazati ujutro nakon buđenja kremom,ali nikako prije spavanja jer koža treba da po noći diše, bez obzira kakva bila krema. navečer si ne mažem,samo očistim lice i umijem se. no dobro,to opet ovisi od osobe do osobe. ja se držim toga da ne mažem,jer ta žena što mi je rekla ima 59 godina a ten joj je naprosto savršen za ženu u tim godinama :).

      ni ja nevolim prepuno sjajna sjenila,ali je jako teško pronaći mat sjenila. baš sam jučer gledala svugdje. sve je shiny :). ah!

      isto tako uh poludim kada namažem usne prekrasnim ružem i nakon par gutljaja pića se odmah skine, neki savjet za to? :D

      puno ti hvala! napokon netko tko normalno objašnjava! ;)

      Izbriši
    3. Hmm, neznam ja moram namazati lice kremom prije spavanja i obavezno skinem i trunku sminke...uzmes neku laganiju kremu. Povremeno stavim i cisti koncentrat vitamina E, ali cca 1x-2x na mj. da se malo regenarira. Savjet protiv skidanja sminke??? Hmm - pij cugu na slamku, to ja radim :)) nema druge osim dobrog sminkanja ili da jednostavno malo popravis.

      Izbriši
  8. p.s- u prošlom komentaru koji je obrisan,mi se zbrejkala tipkovnica :) pa ponavljam komentar.

    OdgovoriIzbriši