2011/12/17

Grey GardensGrey Gardens je priča o dvije ekscentrične dama, koja me itekako zaintrigirala...bacila sam se na proučavanje detalja oko "sivih vrtova" i malo mi je trebalo da postanem velik fan ove istinite priče. 
Nema smisla puno pisati o radnji filma, uvodu i priči dviju aristokratkinja... jer ne želim biti "spoiler". Grey Gardens je počeo kao dokumentarac iz 1975. Alberta i Davida Mayslesa, a biografski film o životu "Big" Edith Beale i "Small" Edith Beale snimljen je 2009. Drew Barrymore i Jessica Lange su se odlično snašle u ulogama dviju aristokratkinja koje ostavljene na svom trošnom imanju u East Hamptonu doslovno propadaju...izolirane od javnosti povlače se u svoj svijet, imaju jedna drugu, prepričavaju sjetno glamurozna iskustva iz mladosti. Napomenut cu da su oboje rodbina Jackie Onassis.

Inace sam velik fan filmova/djela koji prikazuju nečiju intimu, zatvorene odnose, prazne dijaloge, monologe, čak i "bolesna" stanja...tako da nakon filma preporučam dokumentarac iz 1975. ovih dviju fascinantnih žena koje su se na trenutke vukle u ludilo. Mislim tko bi i ostao potpuno čist...među rakunima i mačkama. Uostalom Little Edith je (kad gledam njene odjevne kombinacije i način na koji s entuzijazmom priča o njima) za mene prava modna ikona. Njene odjevne kombinacije i pristup modi je vrijedan spomena.  
Da je priča "male" Edith završila na "normalan" način, da se skrasila na tipičan način kakav se očekivao od nje, danas ne bih imala toliko fanova i postala modna ikona. 
Njihov duh, sanjarenje, povezanost i čudna komunikacija je održao dvije žene na životu. Svakodnevno kolanje i sukobljavanje vlastite energije... Nisu odustajale od svojih snova i čekale su novih pet minuta slave.  Edie je u New Yorku sa svojih 60 godina dobila priliku ostvariti san i nastupiti u vlastitom cabaret showu...Nastupi nisu urodili velikim plodom no... Andy Warhol je bio fan i gost svakog nastupa. :)
Dokumentarac je kult, mjuzikl uspješan, a film je odličan. 

 “‘Course, I’m mad about animals, but raccoons and cats become a little bit boring. I mean, for too long a time.” Little Edie Beale :)http://www.greygardensonline.com/index.html - Grey Gardens story - bacite oko na link

1960-1970's.

                                  
                                       1930-1950.
                                       2009, Isječci iz filma
Miss Beale kao modna ikona danas inspirira brojne fotografe, dizajnere... (Galliano, Marc Jacobs...cak i sestre Olsen štuju njezin "look".)
Edith je imala alopeciju (bolest ispadanja kose) zbog koje je nosila marame i kape ukrašene broševima. Posebno je zanimljiv način na koji nosi suknje - naopačke. Unatoč situaciji u kojoj se našla - ostala je prava dama. Pazila je na kombinacije, sama kombinirala modu od ostataka iz boljih vremena i čekala svog muškarca u znaku "vage". Uglavnom...za kopiranje njenog vintage stila i detalja trk u second hand dučane (npr. Ulični Ormar...) po marame, broševe, bunde...:) 


 Phoebe Philo za Chloé                                           Galliano (kolekcija iz 2008 i njegova vizija "male" Edith)
  Alana Zimmer i njena vizija cura iz sivih vrtova za Španjolski Vouge (2010)
Elsa Sylvan “Grey Gardens” - Crash Magazine


Teen Vouge


i još malo kombinacija inspirirane sivim vrtovima...

R.I.P "Big" Edith and "Little" Edith Beale. Nema komentara:

Objavi komentar