2011/11/22

Povratak u raskošnu prošlost/retro LifestyLe photo session

  Intervju i retro photo session za KLIK Magazine. Take a peek. :) 

Odakle vam inspiracija, idoli, za stil koji nosite, živite, predstavljate...?
Greta: Inspiracija? Hm... Da izbjegnem tipičan odgovor na ovo tipično pitanje; ni sama ne znam odakle dolazi inspiracija. Vjerojatno iz moje urođene percepcije prema estetici. Stil samo zaokružuje moje poglede na svijet, način života, interese i kao što rekoh, pomalo ekscentričnu ali profinjenu estetiku. Možda ima i nekih genetskih točaka u tome. Naime, baka je bila krojačica pa sam još kao mala, vesela djevojčica provodila dosta vremena u njezinu društvu, listajući stare Burde i kataloge. Filmofil sam i odmalena pratim svakakve filmove, no najviše moje pozornosti privlačili su upravo oldschool i noir filmovi, gdje se naglašavala ta über ženstvenost i općenito cjelokupna kultura. Studiram povijest, tako da i u tome ima neke poveznice prema mojoj ljubavi prema retru. Idoli? Moji idoli su praktički mrtvi. Iako bih spomenula fatalne dive i pin-up koke koje su znatno utjeca-le na cijeli taj pokret, ujedno i moj đir. Hladne ljepotice tipa Veronica Lake, Rita Hayworth, Marlene Dietrich, Greta Garbo... i vrckave Gypsy Rose Lee, Betty Page, Lucile Ball... meni su jedne od najljepših i najutjecajnijih žena koje zaslužuju da ih spomenem.
AX: U svakodnevici ne razmišljam previπe o tome. To je moj ritual, glazba je moja inspira-cija, ona pokreće moju ruku koja stvara. U početku je inspiracija dolazila od glumica, modela, glazbenica određenog doba i stila (Audrey Hepburn, Gypsy Rose Lee, Betty Page, Ava Gardner, Wanda Jackson, Brenda Lee, Sofia Loren...), a danas predstavlja način æivota i integralni dio moje osobnosti.
Pin up by Zvonimir Kušec A
Kako biste naπim čitateljima objasnili pojam ‘pin-up’?
Gretel & AX: Definicija pin-upa danas se uveliko promijenila i teπko je svrstati taj pojam u određene okvire. Osnovna ideja pin-upa je utemeljena na tome da su fotografije i ilustracije (Alberto Vargas kao začetnik tih ilustracija) pin-up djevojaka služile kao motivacija i podsjetnik na dom američkim vojnicima tijekom Drugog svjetskog rata.
Recite nam nešto o svom stlu, koji ujedno i djelomično predstavljate u editorijalu?
Gretel: Nisam strogo stilski ograničena, ali neke granice unutar stila nikako ne prelazim. Svoj bih stil opisala kao kombinaciju modernog i tradicionalnog pin-upa, retra/vintagea, noira, burleske... avangarda je uvijek dobrodoπla. Vo-lim i uniformirani militaristički stil ‘40-ih godina proπlog stoljeća, stroge krojeve. Pomalo sam nekromantićna pa temelje svog stila baziram na tamnijim tonovima. Kreativnost je uvijek aktivna i kad je riječ o šminki i frizuri. Istaknuta tradicionalna ženstvenost, crveni ruž, svijetla put, pencil suknje, korzeti; uski stuk i tzv. ‘hour glass’ učinak su nezaobilazni. Obožavam ultraženstveni spoj tog stila kombiniranog s tetovažama, koje nisu strane u pin-up kluturi, dapače dobrodošle su, pogotovo u danaπnjem subkulturalnom modernijem pin-upu i rockabilly kulturi. Imam nekoliko starijih tetovaža, koje su još uvijek u nadogradnji.
PinUp1
AX: Uglavno se baziram na subkulturnom pokretu ‘50-ih godina (rockabilly) ponekad s primjesima avangarde, fetiša. Volim uključiti i francusku modu s kraja 19. stoljeća, dendizam, uniformiranost te nadrealističku modu i elemete, uvijek sa strogom dozom tradicionalne ženstvenosti. Sama radim make up i frizure koje odabirem u skladu sa stilom koji nosim. Također, inspiraciju crpim iz kiparstva antike. Volim naglašavati volumen i teksturu u odjevnim predmetima, pazeći na usklađenost boja.
Kako usklađujete stil sa svakodnevicom?
Gretel & AX: Živimo u relativno maloj sredini, kojoj se moramo prilagoditi, pa usklađujemo svoj stil s određenom prilikom i elementima bilo ‘30-ih, ‘40-ih, ‘50-ih godina...ili općenito onog što volimo. Naravno, taj stil privuče pokoji čudni pogled, no viπe-manje, reakcije su pozitivne. Najsimpatičniji su komentari starijih dama i gospode koji nam i najviše imponiraju. Valjda ih asociramo na pokoji element iz njihove mladosti.
Kakva je razlika između hrvatske i inozemne alternativne modeling scene?
Gretel & AX: Postoji li uopće profitabilni alternativni modeling kod nas?
U Hrvatskoj je to striktno samo unutar under-ground scene, a u inozemstvu alternativni modeling (pin-up, fetiš, retro, burleska...) prilično je jaka i profitabilna maπinerija te postoje veće modne agencije koje su opredijeljene samo za taj dio modelinga. U pravilu, ako si alternativni model u inozemstvu, nema nekih mijeπanja toga s tipičnim mainstreamom. Dita Von Teese je to profurala na mainstream, pa većina vjerojatno i zna samo za nju. Sabina Kelley, Dayna Delux, Bernie Dexter, Doris MayDay, Angela Ryan, Missy Malone... samo su neke od brojnih modela koje se vrte na toj sceni i u medijima koji isključivo promoviraju tu scenu.
Koliko dugo već furate taj stil?
Ivana/Gretel: Zanimacija za taj stil, glazbu... dolazi još od rane mladosti, no više se to formiralo prije otprilike četiri godine.
AX: Kao djevojčica odrastala sam na crno-bijelim i tehnicolor filmovima vestern tematike, mjuzikla itd. u druπtvu svoje bake i djeda koji su mi usadili ljubav prema klasičnim filmovima. Dolazim iz obitelji koja je vodila tvrtku dječje i ženske konfekcije pa sam tako već u ranoj dobi stvorila afinitet prema tkanju, modi, krojenju, koji sam proširila i uklopila sa svojom ljubavlju prema vintage stilu.
Gdje nabavljate odjeću, cipele, modne dodatke?
Gretel & AX: Odjeću većinom nabavljamo preko interneta (God bless eBay), pogotovo ekstremnije štikle i cipele. Kreativnost i snalažljivost su nezaobilazne u tom ‘sportu’. Većinu stvari (pogotovo pencil suknje) šijemo ili dajemo šivati kod poznanica.
Na kakva mjesta izlazite?
Gretel & AX: Uglavnom izlazimo na organizirane partyje i koncerte na kojima svira glazba koju volimo. Osim toga, postoje i partyji gdje je atmosfera u duhu ‘40 ih, ‘50-ih i gdje se pleπe jive i stroll. Izlazim ondje gdje je dobra ekipa.
Što biste savjetovali nekome koga zanima taj stil?
Gretel & AX: Sve se viπe cura zanima za pin-up i vintage stil, što nam je jako drago i poručili bismo im samo da budu što kreativnije, neka se ne srame svoje ženstvenosti i neka što više proučavaju kulturu koju predstavljaju i vole. Nije lijepo sve što je moderno i što nam javni mediji nameću. 
    Tribute to Bettie Page

Nema komentara:

Objavi komentar